Gepubliceerd Op: 1 maart 2021

Open Hiring: laagdrempelig solliciteren in Steenwijkerland

v.l.n.r. Sonja Fokkens, Wicher Nieborg,  en Harm Knol van  NoordWestGroep.
Foto: Gerlinde Schrijver

“Het belangrijkste is dat mensen gemotiveerd zijn”

Onder de noemer ‘Solliciteren zonder gedoe’ is NoordWestGroep in maart 2020 begonnen met ‘Open Hiring’. Het van oorsprong Amerikaanse concept is een laagdrempelige manier van solliciteren die zeer geschikt blijkt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De reden? Geen lastige vragen over het arbeidsverleden en geen sollicitatiebrief. Op deze manier hielp het sociaal werkontwikkelbedrijf al 30 mensen aan werk.

“De bedoeling bij Open Hiring is eigenlijk dat je iedereen gelijke kansen geeft, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond enzovoort”, legt teamleider arbeidsintegratie Sonja Fokkens uit. “De motivatie is het belangrijkst.” Functie-eisen in een vacature vormen vaak een hoge drempel volgens Fokkens. Dan solliciteren mensen überhaupt niet omdat ze denken dat ze dat toch niet kunnen. “Maar”, zo vult teamleider Groen, Harm Knol aan, “bij ons is het zo: als je wílt werken, geven we je een kans.”

Werk heeft NoordWestGroep genoeg. Via detachering in o.a. de horeca, facilitaire dienstverlening en logistiek. Maar vooral ook binnen het eigen bedrijf. In de groenvoorziening zijn zo’n 130 mensen aan het werk. Ze onderhouden al het openbaar groen in de gemeente Steenwijkerland, doen veel voor Staatsbosbeheer en het Waterschap en verzorgen het onderhoud voor diverse bedrijven en recreatieparken. Daarnaast heeft het bedrijf 140 mensen in dienst die licht industrieel werk doen, zoals inpak- en ompakwerkzaamheden en assemblage.

Solliciteren zonder gedoe

NoordWestGroep wil in de komende jaren verder groeien, want zo creëren ze kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar dan hebben ze wél mensen nodig. En zo kwamen ze dus op het idee van Solliciteren zonder gedoe. Ze pasten het Open Hiring-concept iets aan door één moment te kiezen waarop mensen konden langskomen. Via pers, sociale media en het netwerk werden werkzoekenden uitgenodigd. Het werd een succes. Zelfs zozeer dat ze moesten loten. Dat hadden ze vooraf al duidelijk vermeld.

Inmiddels hebben ze al twee keer een Open Hiring-dag georganiseerd. Teamleider Industrie Wicher Nieborg: “Wat opvalt is dat de mensen die op de Open Hiring afkomen, mensen zijn die al een tijd thuis zitten.” Fokkens vult aan: “Doordat je het heel laagdrempelig houdt, komen ook mensen die eigenlijk dachten nooit meer aan de bak te komen. Omdat ze ‘te oud’ zijn. Of niet weten hoe ze een brief of een cv moeten schrijven. Maar ze kunnen prima werken. En daar gaat het om. Dat maakt dit een heel mooi concept.”
 
“Ze zijn trots. Ze hebben weer een baan.
Hoe mooi kan het zijn?” – Teamleider Groen, Harm Knol
 
Heeft NoordWestGroep ook dingen geleerd van de eerste ervaring met open hiring? Zeker. Zo hebben ze de tweede keer vooraf duidelijk het salaris gecommuniceerd. Fokkens legt uit dat het gaat om werk waarbij het minimumloon wordt verdiend. Sommige mensen die eerder in loondienst hebben gewerkt, haakten daarop tijdens de Open Hiring af. Verder heeft NoordWestGroep alleen bijstandsgerechtigden uit Steenwijkerland benaderd, waardoor loting ook maar beperkt nodig was. Maar verder hebben ze niets veranderd. De opzet was volgens de teamleider gewoon goed. En dat zie je terug op de werkvloer.

Springplank

Knol: “Als ik kijk naar de mensen die via Open Hiring bij ons in het groen zijn gestart, dan kan ik zeggen dat iedereen heel enthousiast is over het werk. Ze doen het hartstikke goed.” De nieuwe collega’s krijgen bij NoordWestGroep ook volop mogelijkheden zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een opleiding kettingzaag of bosmaaier. Met de hoop dat het bedrijf uiteindelijk de springplank is om weer een stap verder te zetten.
De ervaringen zijn dus positief. Komt er een volgende editie? Er wordt geknikt. “We willen er graag mee verder”, zegt Fokkens. De eerste keer hebben ze dankzij Open Hiring 5 mensen werk kunnen bieden, de tweede keer 25. Die zijn inmiddels voor het overgrote deel in vaste dienst. In een paar gevallen verlengden ze de proefperiode iets, om er zeker van te zijn dat ze echt klaar zijn voor de stap. Fokkens denkt dat ze bij een volgende editie plek hebben voor 10 mensen, verdeeld over groenvoorziening en industrie.

“Open Hiring is absoluut een aanrader”, zegt Fokkens. Als accountmanager heeft ze het concept daarom op uitnodiging van WSP Regio Zwolle ook in de regio onder de aandacht gebracht. “Niet voor elke onderneming is het geschikt natuurlijk, maar bij deze doelgroep en dit type werk past het goed.” Het belangrijkste volgens haar is dat mensen gemotiveerd zijn. “Daar let je dus op. Ze nemen al de moeite om naar ons toe te komen, dat zegt al iets en dat moet je niet onderschatten.”

Deel dit bericht!